Een wagen bij een particulier kopen: aandachtspunten

Je hebt beslist. Je wilt de wagen bij een particulier kopen. Je zal waarschijnlijk een goede koop doen, maar zorg er wel voor dat deze aankoop niet in een nachtmerrie verandert. Neem daarom de nodige voorzorgsmaatregelen.

 


Het voordeel van een tweedehandswagen te kopen bij een particulier is de beduidend lagere prijs in vergelijking met die van een soortgelijke, nieuwe wagen. Ook een tweedehandswagen verkocht door een professional is duurder, want hij moet nog btw aan de verkoopprijs toevoegen en minstens één jaar garantie bieden.

 

De keerzijde van deze lage prijs is het hoge risico op oplichting en het feit dat je geen garantie krijgt als je een wagen bij een particulier koopt. Je moet dus waakzaam zijn en geen impulsaankopen doen.

 

 

De zoekertjes

 

Zoekertjes blijven de gemakkelijkste manier om een tweedehandswagen te vinden. Het is cruciaal dat je ze grondig analyseert om potentieel interessante voorstellen te ontdekken en slechte deals te vermijden.

 

 

Eerst de foto’s

 

Als een particulier zijn voertuig zo nauwkeurig mogelijk wil voorstellen, zal hij de foto’s op straat of op een parking nemen. Pas op met catalogusfoto’s die zijn gedownload van de website van de fabrikant. Ze tonen niet het voertuig dat te koop staat.

In een gedetailleerd zoekertje kan je de wagen langs alle kanten bekijken aan de buiten- en binnenkant (dashboard, voorzetels, achterbank, koffer en motor). Als bepaalde foto’s ontbreken kan dat wijzen op een gebrek dat de verkoper liever niet toont.

 

 

Het telefoonnummer

 

Let op met betalende 0900-nummers of telefoonnummers met een prefix dat niet van één van onze buurlanden is. Het is ook verdacht als er geen telefoonnummer opgegeven wordt. In België zal een particulier doorgaans een standaard telefoonnummer vermelden als hij zijn voertuig wenst te verkopen.

 

 

De beschikbaarheden van de verkoper

 

Wanneer je een geschikt voertuig hebt gevonden, is het moment aangebroken om de verkoper te contacteren. Vraag hem om een gedetailleerde beschrijving van de staat van het voertuig, zijn historiek en eventuele problemen. Als je daarna nog steeds geïnteresseerd bent, kan je een afspraak maken om het voertuig te zien en te testen. Aarzelt de verkoper? Zoek dan nog even verder.

 

 

Controle van het voertuig

 

Koop geen kat in een zak. Aarzel niet om het voertuig grondig te inspecteren. Controleer de carrosserie, de staat van de banden, eventuele lekken aan de motor of de versnellingsbak. Als je twijfelt kan je voorstellen om naar een garage te gaan, zodat die het voertuig kan inspecteren.

 

Laat de motor enkele minuten draaien. Controleer vervolgens de kleur van de uitlaatgassen. Zwart betekent dat er een probleem is met de afstelling van de injectie. Zijn ze blauw, dan verbrandt de motor olie. Zijn ze wit, dan zou de cilinderkoppakking het binnenkort kunnen begeven.

 

Controleer of het chassisnummer overeenkomt met datgene dat op de boorddocumenten van het voertuig staat vermeld.

 

Vraag vervolgens of je een proefrit mag maken. Let op de stabiliteit van het voertuig en de kwaliteit van de remmen.

 

 

De documenten

 

Vraag de verkoper om je de volgende documenten voor te leggen:

 

  • Zijn identiteitskaart: ga na of hij wel degelijk de verkoper is van het voertuig.

  • Het onderhoudsboekje: controleer of het up-to-date is en dat alle onderhoudsbeurten werden gedaan.

  • De originele aankoopfactuur: die moet onder andere de voertuigkenmerken vermelden.

  • Het kentekenbewijs: in één of meerdere delen.

  • Het keuringsattest

  • Het tweedehandsrapport: deze keuring is veel gedetailleerder dan de normale keuring. Ze omvat de resultaten van 33 bijkomende testpunten.

  • Het gelijkvormigheidsattest: dit garandeert dat het voertuig voldoet aan de nodige technische vereisten.

  • De CAR-PASS: dit is een officieel en verplicht document met de kilometerstand van het voertuig. De Car-Pass vermeldt ook de CO2-emissies en de Euronorm en of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan. Zonder dit document is de verkoop ongeldig en kan de verkoper die via de rechtbank ongedaan maken.

  • Een attest voor de lpg-installatie als het voertuig daarmee is uitgerust.

 

 

Op het moment van de verkoop

 

Als je beslist om het voertuig te kopen, moet de verkoper je alle hierboven vermelde documenten geven samen met het roze formulier “aanvraag tot de inschrijving van een voertuig”. Er moet ook een keuringsbewijs van maximum twee maanden oud bijzijn.

 

De verkoopovereenkomst wordt opgesteld in twee exemplaren en zal onder andere de voor- en achternaam, maar ook het adres van de verkoper en de koper, de voertuigkenmerken en de datum van eerste inverkeerstelling bevatten (zie bijvoorbeeld Touring.be).

 

 

Stéphane PEETERS

IMPACT 360

 

Bronnen:

 

https://www.touring.be/nl/artikels/praktisch-advies-bij-het-kopen-van-een-occasiewagen

https://www.autogids.be/auto-advies/een-tweedehandswagen-kopen/zoekertje-tweedehands-oplichterij-hulp.html

https://gocar.be/nl/autonieuws/legaal/toch-garantie-als-de-verkoper-een-mankement-aan-je-tweedehandswagen-verzweeg

https://www.car-pass.be/nl//