Zich beschermen tegen kindermisbruikers op internet

Zich beschermen tegen kindermisbruikers op internet

Om veilig te zijn is thuis blijven niet genoeg. In ons hyperverbonden dagelijkse leven organiseren veel kindermisbruikers zich op Facebook, Snapchat, Instagram of zelfs Tik Tok, om binnen te dringen in de intimiteit van kinderen en tieners.

 


Het gevaar bestaat zelfs, comfortabel zittend achter ons scherm, op elk moment van de dag of de nacht, waar men zich ook bevindt. Internet, met de opkomst van sociale netwerken, chatrooms en forums, is immers een eerste klas jachtterrein voor kindermisbruikers.


Willen de kinderen kunnen profiteren van de voordelen van het internet zonder in de vele valkuilen te vallen is het van essentieel belang hen voor te lichten, te begeleiden en raad te geven.




Een open deur naar gevaar


De meeste kinderen gebruiken dagelijks een smartphone, tablet of computer, en dit op steeds jongere leeftijd. Deze digitale tools zijn handig om online te leren, met vrienden te communiceren, spelletjes te spelen of video's te bekijken.


Ouders kunnen zich bij al deze nieuwe technologieën verloren en voorbijgestreefd voelen. Toch mogen we niet vergeten dat het internet ook een open deur naar gevaar is. De onlineveiligheid van kinderen wordt een belangrijke reden tot bezorgdheid. Hoewel de kinderen van vandaag die met het internet zijn opgegroeid zich in hun element voelen is nog steeds ervaring van volwassenen nodig om een goed zicht en de juiste reactie op de gevaren te hebben.


Voor ouders of opvoeders is het daarom essentieel vertrouwd te raken met de concepten van cyberbeveiliging en hiervan op de hoogte te blijven. Zo kunnen ze de kinderen voorbereiden op de verschillende scenario's waarmee zij online kunnen worden geconfronteerd en hen in staat stellen op de juiste manier te reageren.


Zij kunnen immers worden blootgesteld aan schokkende beelden, lijden onder het openbaar maken van persoonlijke informatie of ongewild geld uitgeven. Ze kunnen het doelwit zijn van pesterijen tussen jongeren. Deze pesterijen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals beledigingen, het aanzetten tot spelen van gevaarlijke spelletjes of gevaarlijke uitdagingen aangaan. Herhaalde provocatie en chantage kunnen, bij de meest kwetsbaren, leiden tot zelfmoord.


Ten slotte kunnen zij in contact komen met seksuele kindermisbruikers die proberen een speciale band met hen te scheppen om suggestieve foto's of video's te verkrijgen, of zelfs daadwerkelijk lichamelijk contact.


 

De werkwijze van een online kindermisbruiker


Om niet ontdekt te worden zal de dader met zijn slachtoffers communiceren op online platforms die populair zijn bij kinderen en pubers: Kik, Tik Tok, Whatsapp, Snapchat, Instagram, Tumblr, Omegle, Reddit, Fortnite of Facebook.


Met de sociale netwerken verandert het verband tussen “recht op afbeelding” en “privacy”. We laten meer foto’s zien en sommige foto's kunnen veel aanwijzingen geven over onze hobby's, onze gewoontes en de plaatsen waar we komen.


Pedofielen infiltreren sociale netwerken, maar ook onlinespelletjes. Ze hacken profielfoto's van jonge gebruikers en doen alsof zij deze zijn. Ze richten zich vaak op kinderen die enige angst vertonen en weinig zelfvertrouwen hebben.


Ze zijn oppervlakkig charmant en scheppen een vertrouwensklimaat bij hun slachtoffers. Ze zijn zeer attent, ze luisteren, identificeren zich met de moeilijkheden in het leven van de jongere, tonen veel begrip en belangstelling voor wat er met hem gebeurt en waar hij van houdt. De verborgen kant is veel duisterder, want achter deze communicatiemodus gaat een fenomeen van depersonalisatie schuil, geaccentueerd door de digitalisering, waarbij het kind wordt beschouwd als een voorwerp dat alleen dient om hun verlangens te bevredigen.


Zodra de relatie tot stand is gebracht, zijn ze manipulatief en dominant. Ze kunnen om seksuele gunsten vragen (foto's of video's sturen), soms in ruil voor geschenken of na emotionele chantage. De kwetsbaardere jongeren, die gebrek aan erkenning hebben, worden dan gemakkelijk door hun emoties overweldigd en laten zich misleiden.




Voorlichting en opvoeding over internetgebruik


Ideaal zouden jonge kinderen niet voor hun negende jaar alleen gebruik mogen maken van het internet en niet voor hun twaalfde van sociale netwerken. In werkelijkheid zijn veel kinderen onder deze leeftijd echter al vertrouwd met veel van de platforms die bij jongeren populair zijn.


Het is daarom van essentieel belang hen vanaf de leeftijd van 8 of 9 jaar bewust te maken van de gevaren van het internet, tijdens de prepuberteit zijn ze immers het meest kwetsbaar. Dit betekent niet dat er achteraf niet over moet worden gepraat. Veel oudere tieners worden nog steeds voor de gek gehouden door dit soort misbruikers. Er met de jongeren over blijven praten, zonder opdringerig te zijn of hun privacy te schenden, blijft essentieel.




Volgende artikel: Hoe kan ik mijn kind cyberveilig houden?


 

Mélanie SAEREMANS

Psychologe – Psychotherapeute



Referenties:

https://childfocus.be/nl/preventie/clicksafe-veilig-internetten

https://www.cybersimple.be/nl

https://cybersquad.be/nl/