Joggen bij warm weer? Bereid je voor!

Hardlopen kan, net als andere sporten die je buiten beoefent, gevaarlijk zijn bij warm weer. Je kunt gedehydrateerd raken, een zonnesteek krijgen of verbranden. Om risico’s te vermijden bereid je je beter goed voor.



We geven een aantal tips voor wanneer je gaat joggen tijdens de warme zomermaanden als de hitte je lichaam op de proef stelt.


Zodra het in de schaduw meer dan 25°C is, moet je je tijdens het lopen harder inspannen om aan je gebruikelijke snelheid te lopen. Je lichaam moet extra energie aanwenden om je lichaamstemperatuur rond 37°C te houden.

Doordat je zweet, verdampt de warmte en koelt je lichaam af. Dit gebeurt steeds minder naarmate je langer gaat joggen en het warmer en vochtiger wordt.



Weersvoorspellingen en luchttemperatuur

Kijk om te beginnen naar het weerbericht. Elke smartphone heeft een app die weergeeft hoe warm het elk uur precies wordt. Hierdoor kun je je loopsessie buiten eventuele warmtepieken plannen.

Het is sowieso beter om ‘s ochtends te gaan lopen, aangezien het dan meestal het koelst is. Probeer om niet tussen 15u en 18u te gaan omdat de lucht dan vaak het warmst is.



Hydratatie

Het is altijd sterk aangeraden om voldoende te drinken als je sport. Bij hoge temperaturen is dit zelfs onontbeerlijk. Pas je loopparcours aan zodat je regelmatig kunt drinken.



Jog in de schaduw

Plekken met schaduw kunnen een wereld van verschil maken tijdens het joggen. Kies voor plaatsen waar je het minst wordt blootgesteld aan de zonnestralen. Ga ‘s ochtends hardlopen of aan het einde van de dag, wanneer de zon het laagst staat en er ook meer schaduw is.



Hou je inspanningsniveau op peil

Hardlopen bij warm, vochtig weer vraagt meer inspanning. Ga dus minder lang en minder snel lopen. Kies tijdens een hittegolf voor een herstellend tempo, niet voor een “speed run”.



Bescherm jezelf

Met een pet bescherm je je hoofd tegen de zonnestralen en vermijd je een zonnesteek of een zonneslag. Een pet zorgt er bovendien voor dat het zweet niet in je ogen druppelt.

Als je een zonnebril draagt moet je je ogen niet dichtknijpen tijdens het joggen. Op die manier heb je meer energie voor het sporten zelf.

Ook zonnecrème is een must. Bij een zonnesteek gebruikt je lichaam je reserves om de schade te herstellen waardoor je na het joggen minder snel recupereert. Je huid zal dan ook minder zweten, wat zich in je volgende loopsessies zal laten voelen.



Uitrusting

Een katoenen T-shirt is snel doorweekt en voelt vervelend aan op je huid. Kies voor ademend materiaal dat het zweet snel evacueert.

Een zwart kledingstuk slaat 90% van de warmte van de zon op. Kies voor lichte kleuren die bijna niet opwarmen.

Dankzij ventilerende schoenen blijft je lichaamstemperatuur eveneens lager.

Door je lichaamstemperatuur onder controle te houden zal je hart tijdens het lopen trager slaan waardoor je energie bespaart.



Weet wanneer je even moet stoppen

Een zonnesteek kan ernstige gevolgen hebben. Wanneer je je duizelig of misselijk voelt, hoofdpijn hebt of plots overmand wordt door vermoeidheid, stop dan even.



Zorg na afloop voor verfrissing

Ga in de schaduw zitten en besprenkel je met water om je te verfrissen. Drink ook voldoende, bijvoorbeeld een fris chocoladedrankje. Daarmee herstel je vlotter.


Deze tips gelden uiteraard ook voor andere buitenactiviteiten wanneer het erg warm is.



Stéphane PEETERS

IMPACT 360



Lees ook: Veilig hardlopen

Bronnen:

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=4403

https://www.runnersworld.com/nl/training/looptips/a22757536/tips-veilige-hardlooptraining/